Jak poprawnie nakryć do stołu?

Jak poprawnie nakryć do stołu?

Nakrywanie zawsze rozpoczynamy od rozłożenia obrusa, który powinien zwisać ok. 25-30 cm poza brzegi stołu, idealnie jest gdy sięga siedzisk krzeseł. Następnie ustawiamy równo krzesła zwracając szczególną uwagę, by krzesła po przeciwnych brzegach stołu znajdowały się dokładnie naprzeciw siebie. Kolejno, w miejscach wyznaczonych przez krzesła rozstawiamy talerze, sztućce i szkło.

W tym momencie należy pamiętać co zaoferujemy naszym gościom do jedzenia i picia, gdyż determinuje to asortyment wyłożonych sztućców, porcelany i szkła. Pamiętajmy, by nie przesadzać z początkowym nakryciem stołu, nawet gdy dysponujemy konieczną ilością i asortymentem sztućców – im ich więcej, tym trudniejsze może być ich używanie przez mniej obeznanych z tajnikami savoir vivre`u gości.

Zasady ułożenia sztućców (nie więcej niż 3 sztuki po każdej stronie nakrycia) na stole są bardzo proste: te trzymane prawą ręką kładziemy po prawej stronie nakrycia, trzymane lewą – po lewej stronie. Wszystkie w kolejności w jakiej będą używane (skrajnych używa się najwcześniej; tych najbliżej talerza jako ostatnich). Sztućce do deseru układamy nad nakryciem – widelec trzonkiem zwróconym w lewo, a nad nim łyżkę z trzonkiem skierowanym w prawą stronę.

Zasada ”prawej ręki” dotyczy również szkła.Ustawiamy je z prawej strony nakrycia, nad sztućcami, zaczynając od noża do dania głównego, nad którym umieszczamy kieliszek do wina białego, lub gdy tylko ona występuje – szklankę do wody. Szkło ustawiamy na stole w ‘linię’ lub w ‘trójkąt’ – nie więcej niż 3 sztuki w kolejności podawania napojów (wino białe wytrawne zawsze przed czerwonym).

W centrum miejsca przeznaczonego dla każdego gościa ustawiamy talerze.Jeżeli planujemy podawanie dania gorącego na półmiskach, pamiętajmy o talerzu do dania głównego; na nim możemy postawić talerz zakąskowy, a po lewej stronie nakrycia mały talerzyk do pieczywa (jego dolna krawędź powinna znajdować się w jednej linii z dolną linią talerza do dania głównego lub według innej szkoły, górna linia powinna tworzyć przedłużenie linii górnej tego talerza).

Na talerzu zakąskowym, lub po jego lewej stronie (można także na talerzu do pieczywa) układamy serwetkę.

Planując miejsce, gdzie postawimy kwiaty lub stroiki i świece, musimy pamiętać, że spełniając ogromną rolę dekoracyjną, nie mogą one jednocześnie przeszkadzać naszym gościom w swobodnej rozmowie i utrudniać kontaktu wzrokowego między poszczególnymi uczestnikami przyjęcia. Starajmy się, by zajmowały centralne miejsce na stole, lub gdy jest ich więcej, były rozmieszczone symetrycznie.

Dodaj komentarz