Metody wykończenia podłogi w kuchni

Metody wykończenia podłogi w kuchni

W starszych kuchniach kładzione były wykładziny. W nowszych najczęściej znajdują się już płytki, natomiast posadzka epoksydowa jest nakładana w nowoczesnych, bogato wyposażonych kuchniach. Wykładziny wyglądały w kuchni bardzo dobrze, a dodatkowo były tanie, co dla wielu osób było bardzo ważne. Mogli je zakładać na podłogę sami domownicy, a dzięki temu zaoszczędzali dodatkowe pieniądze, które musieliby wydać na zapłacenie ekipie remontującej.

W bardzo prosty sposób można było także utrzymywać je w czystości. Wystarczyło je poodkurzać i zmyć wodą z dodatkiem płynu do mycia podłóg. Ale po jakimś czasie kolor takich wykładzin zaczynał się ścierać i blaknąć, a częste przesuwanie po nich krzeseł powodowało, że zaczynały się przecierać i powstawały na nich stopniowo powiększające się dziury. Dlatego z pomocą zaczęły przychodzić płytki kuchenne oraz posadzka epoksydowa.

Można stwierdzić, że płytki i posadzka epoksydowa posiadają podobne właściwości, które w przypadku posadzki zostały zwielokrotnione, a dodatkowo wygląda ona po prostu jeszcze bardziej okazale i nowocześnie niż płytki. Płytki mogą być nakładane w czasie pierwszego urządzania kuchni lub po stwierdzeniu, że jej dotychczasowa podłoga uległa już jakiemuś zniszczeniu. Musi ona zostać jedynie wygładzona, żeby stała się idealnie równa i można już nanieść na nią klej razem z kolejnymi płytkami. Płytki stanowią zabezpieczenie przed zalaniem kuchni wodą pochodzącą np. ze zmywarki, co jest szczególnie ważne w bloku, ponieważ ochrania sąsiadów przez powstaniem u nich zacieków na suficie. Ale również w domu dobrze jest, jeżeli podłoga nie przesiąka wodą, ponieważ z powodu tego może z czasem powstawać na niej pleśń.

Dodatkowo płytki można w prosty sposób utrzymywać w czystości dzięki zwykłemu ich zmywaniu, a także czyszczeniu co jakiś czas przy użyciu środków do czyszczenia łazienki. Jeszcze lepiej w kuchni wygląda posadzka epoksydowa. Nadaje ona podłodze pewnego blasku i może utrzymywać swoje właściwości przez kilkanaście lat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *