Jak przygotować domową szynkę na święta?

szynka na święta

Jak przygotować domową szynkę na święta?

Zapach świąt, to nie tylko zapach piernika i choinki, wielu z nas święta kojarzą się również z domową wędzoną szynką. I choć w sklepach lady uginają się od ilości towaru, to ciężko jednak znaleźć produkt wysokiej jakości, przygotowywany w sposób naturalny, bez konserwantów, spulchniaczy i sztucznych wypełniaczy. Więc jeśli tylko to możliwe, mamy choć odrobinę ogrodu przed domem, to warto zainwestować w przydomową wędzarnię i cieszyć się zdrową, naturalną wędliną nie tylko od święta. Jak zatem przygotować takie wyjątkowe przysmaki i czego będziemy potrzebowali, aby uruchomić własną, domową wędzarnię?

Sprzęt niezbędny do wędzenia.

Na rynku mamy szeroki wybór przydomowych wędzarni, wszystko zależy od stylu w jakim chcemy utrzymać to miejsce, oraz od zasobności naszego portfela. Możemy zainwestować w wędzarnię murowaną, dostępne są również takie drewniane, a nawet połączone z grillem. Każda z nich ma swoje wady i zalety, ale de facto efekt końcowy będzie taki sam – otrzymamy przepyszną domową szynkę o niesamowitych walorach smakowych i zapachowych. Niezbędne będą również sól peklująca i przyprawy, naczynia do peklowania mięsa, a także worki i haki wędzarnicze, by bezpiecznie umieścić mięso w wędzarni, a później osuszyć.

Przygotowanie mięsa.

Przed rozpoczęciem wędzenia mięsa, powinniśmy je skrupulatnie przygotować do tego procesu. W pierwszej kolejności należy przygotować solankę, w której mięso będzie się peklować przez około 4-5 dni. Mięso powinno być całkowicie zanurzone w wodzie i co jakiś czas najlepiej je poobracać – dzięki temu równo się zapekluje. Po kilku dniach wyciągamy mięso, wkładamy do worków i wieszamy na haki wędzarnicze do całkowitego osuszenia. W tym czasie mięso najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy.

Wędzenie – lekcja cierpliwości.

Teraz rozpoczyna się najprzyjemniejszy, a zarazem najważniejszy etap całego procesu. W domowych wędzarniach najczęściej wędzimy na ciepło, dlatego teraz jest właśnie ten moment, aby rozpalić i nieco ogrzać wędzarnię. Temperatura w niej panująca powinna wynosić od 45 do 60 stopni. Cały proces wędzenia, podczas którego powinniśmy stale kontrolować temperaturę, będzie trwał około 3-6 godzin, warto więc na ten czas zaopatrzyć się w dobrą lekturę. Po tym czasie, wyjmujemy szynkę z wędzarni i sparzamy w gorącej wodzie w celu wyeliminowania bakterii i drobnoustrojów. Następnie haki wędzarnicze wraz z naszym gotowym produktem możemy ponownie zawiesić w suchym i chłodnym miejscu i pozostawić do wystygnięcia. Już tylko kilka godzin dzieli nas od skonsumowania tego przysmaku!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.