Czy wszystkie miody są równie zdrowe?

0
miody

Zbliża się jesień, dlatego ponownie zwiększa się nasze zainteresowanie tematem wzmacniania odporności. Poszukujemy nowych przepisów, które pozwolą nam zachować zdrowie. Przygotowując syropy, nalewki, herbaty i inne mikstury musimy jednak pamiętać o tym, że bardzo ważny jest rodzaj produktów, których używamy.

Jak wybrać najlepsze miody?

Miody to bardzo częsty składnik wszelkich przepisów, których celem jest wzmocnienie naszej odporności. Zanim opiszemy ich rodzaje, musimy jednak wspomnieć o najważniejszym kryterium, czyli ich pochodzeniu.

Miód możesz oczywiście wybierać zgodnie z efektem, który chcesz uzyskać lub osobistymi preferencjami smakowymi. Jednak najważniejszą rzeczą, na którą musisz zwrócić uwagę, jest miejsce jego pozyskania. Zamawiaj przede wszystkim produkty pochodzące z polskich pasiek. W ten sposób nie tylko wspierasz lokalnych przedsiębiorców i pszczelarzy, ale także chronisz środowisko i zyskujesz pewność, że zakupiony produkt będzie charakteryzował się najwyższą jakością.

Jeśli decydujesz się na kupno miodów europejskich, upewnij się, że wybierasz zaufaną markę, posiadającą odpowiednie certyfikaty. Wyrób w sobie nawyk świadomych zakupów, aby zadbać o zdrowie.

Rodzaje miodów i ich właściwości

Czy wiesz, że w zależności od tego, jaki miód kupisz, możesz oczekiwać określonego wpływu produktu na twoje zdrowie? Sprawdź, czy na poniższej liście znajduje się twój ulubiony smak!

  1. Miód gryczany — odtruwa, wzmacnia i oczyszcza organizm. Charakteryzuje go wyrazisty, nieco ostry smak.
  2. Miód rzepakowy — polecany osobom osłabionym lub borykającym się z niedokrwistością. Zwalcza przeziębienia i zawiera spore ilości potasu. Ma łagodny, słodki smak, co czyni go jednym z najpopularniejszych produktów w swojej kategorii.
  3. Miód wielokwiatowy — występuje zarówno w kremowej, jak i płynnej formie. Działa uzdrawiająco na układ oddechowy i stanowi wsparcie w walce z jesienno-zimowymi infekcjami. Polecany jest również osobom przemęczonym.
  4. Miód spadziowy — łagodny i słodki, a jednocześnie wyrazisty smak tego przysmaku zyskuje wielu zwolenników. Mogą sięgać po niego osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego (o ile wskazania dietetyczne dopuszczają zażywanie miodu i cukrów prostych).

Polski producent miodów z wieloletnim doświadczeniem i tradycją

Jeśli zależy ci na wysokiej jakości produktów spożywczych, które wybierasz, zacznij kupować miody firmy Huzar. W jej asortymencie znajdziesz ekologiczne produkty, miody o sezonowych i tradycyjnych smakach, a także inne zdrowe alternatywy cukru, takie jak syrop z agawy.

Dodaj komentarz